Programma


Programma 2023


Voor het seizoen 2023 staan nog drie lezingen op het programma. Die worden gehouden in de Van Houtenkerk aan de  Oudegracht 69, 1381 CG Weesp. Gratis voor leden van de Historische Kring Weesp; niet-leden betalen 5 euro toegang.

Donderdag 26 januari 2023

Stelling van Amsterdam

De Stelling van Amsterdam en Fort Uitermeer komen deze avond aan bod in de lezing van de
Weesper René Ros, auteur van de website ‘Stelling van Amsterdam – een stadsmuur van water’.
Daarnaast is Ros specialist Stelling van Amsterdam bij het Kenniscentrum Waterlinies.
Voor de pauze gaat zijn presentatie over het ontstaan van de waterlinies. Na de pauze wordt
aan de hand van historische foto’s ingegaan op de recente geschiedenis van Fort Uitermeer. Aan de
orde komen de Nederlandse mobilisatie in 1939-1940, de Duitse bezetting in vijfentwintig unieke,
onlangs opgedoken foto’s van Duitse militairen en de poging in 1954 van de Genie om de toren van
het fort op te blazen, hetgeen zoals we weten niet geheel gelukt is. Aanvang 20 uur.


Donderdag 23 februari
Onderwerp nog niet bekend

Donderdag 23 maart
‘Gemeentearchief Weesp’
Nadat het oude Gemeentearchief Weesp enkele jaren onder beheer is geweest van het Regionaal Historisch Centrum (RHC) Vecht en Venen, is het per 1 januari 2023 onderdeel van het Stadsarchief Amsterdam. Wat houdt dat in? Moeten we voor oude archiefstukken straks naar Amsterdam of kan er digitaal veel worden bekeken? Daarover vertelt deze avond Bert de Vries, directeur van het Stadsarchief Amsterdam.
Aanvang om 20.00 uur. 


Meer over de Van Houtenkerk

De Van Houtenkerk is in 1905 gebouwd. Het pand is sinds 2009 eigendom van Stadsherstel Amsterdam nadat de oorspronkelijke eigenaar, de afdeling Weesp van de Nederlandse Protestantenbond (NPB), het onderhoud niet meer kon opbrengen. De kerk heeft nu een multifunctionele functie, maar wordt veel gebruikt voor concerten. De kerk is gebouwd in opdracht van twee dochters van Coenraad Johannes van Houten (1801-1887), de uitvinder van de cacaopoeder, wiens eerste cacaofabriek op de plek stond waar nu de kerk staat. Toen die fabriek eind 19e eeuw naar de rand van de stad verhuisde en de grond vrijkwam lieten twee ongetrouwde dochters van Coenraad op die plek met eigen geld een kerk, een schooltje en een woning neerzetten. Zelf woonden ze om de hoek in het grote witte familiehuis aan het Grote Plein waarin nu restaurant ‘De Eendracht’ zit. De kerk werd voor het symbolische bedrag van één gulden verhuurd aan de afdeling Weesp van de Nederlandse Protestantenbond en in 1940 aan de NPB geschonken. De NPB zelf heeft de kerk verlaten.

Jugendstil
Het Amsterdamse architectenbureau Klinkhamer en Ouëndag slaagde er in een bijzonder mooie eenvoudige kerk te ontwerpen in eclectische overgangsstijl met neo-romaanse en neo-gothische invloeden. Met daarin weer invloeden van Berlage en een heel mooi interieur met Jugendstil-kenmerken. De kerk herbergt een Adema-orgel uit 1907 dat door Stadsherstel Amsterdam een aantal jaren geleden geheel gerestaureerd is.